Thermoplast huidveld TAPAS project wordt samengebouwd

Fokker Aerostructures manager assembly Jan Luijten heeft partners van het TAPAS (Thermoplastic Affordable Primary Aircraft Structure) project en medewerkers van Agentschap NL (een onderdeel van het ministerie van EL&I) de samenbouw mal van de horizontale staart van de Gulfstream G650 getoond. 

In de mal vindt momenteel de samenbouw plaats met daarin een thermoplast huidveld. Het thermoplast huidveld bevat een nieuw vertstijverconcept met een lagere kostprijs dan state-of-the-art thermoset huidvelden. De komende week wordt de samenbouw voltooid. Daarbij wordt ook een thermoplast rib meegenomen. Na voltooiing zal de torsiedoos per speciaal transport worden overgebracht naar het NLR in de Noordoostpolder. Daar wordt er een volledig certificatie testprogramma op uitgevoerd. In het voorjaar 2012 zal dit worden afgesloten. Bij succesvol resultaat is dan het moment aangebroken om de technologie luchtwaardig te verklaren en in offertes voor staarten en vleugelkleppen te verwerken.

Foto: Manager assembly Jan Luijten voor het thermoplast huidveld, geflankeerd door TAPAS partners en medewerkers van Agentschap NL.